116e Leo Innovative Technology Centre 利奧創新科技研發中心

2006-2009 | Heshan, China 中國鶴山
Team Lee Shu-fan, Ching Wai-keung, Hung Chi-tai, Ying MatthewInterior Design Point One Design

A research lab/office is conceived to stand in the heart of the printing company’s factory campus. A squarish plan was dictated by the existing buildings built around the site from different points in time, and the height of 24m was set according to statutory requirements. The resultant volume of the building is thus a nearly perfect box with the lower 3 floors allocated to laboratories fitted with large machinery, and the upper 3 floors of research and management office.

Three strategies were employed architecturally to tweak the box—

1. a skin composed of 4 different shades of gray in glass and aluminium panels in the dimension of 800x3900 wraps around the whole building in the fashion of a sunpath diagram. The darker and lighter shades of grays are positioned to regulate views and natural light according to each facade’s orientation. The lower portion of the building, where the labs are located which require highly specific controlled indoor environment, has its facade pattern in the darker range of the grays integrated to the whole composition.

2. just 30m shy of the busy waterway to the building’s north, the ‘box’ jugs out in its mid-section to accommodate the views to the sky, the panoramic distant view, and the river itself. This gesture also generates a front section that houses the public functions of the building with the main entrance situated below.

3. a void punched through the upper 3 floors of office spaces is placed at the centre of the building through to the roof. This vertical shaft allows daylight to penetrate through to this portion of the building where natural light is scarce because of the deep plan, and it also allows the staffs to interact more easily between the 3 office floors and the roof terrace, an essential provision for a building that emphasizes on exchanges, innovation, and sharing of ideas.

研究室/辦公室是印刷公司於其工廠園區的中心。周遭的建築物都從不同時期開始採用方形作基底,再根據二十四米的法定高度要求築起。此大樓亦因此形成近乎完美的盒子,較低的三層分配給裝有大型機器的研究實驗室,而較高的三層用作管理辦公室。

設計上採用了三種架構策略來調整盒子--

1. 大樓外牆以800x3900大小的玻璃及鋁板組成,配以四種灰色,以日照路線圖的式樣包覆著。每個立面因應不同坐向,採用了不同程度的灰色以調節視野與自然光。研究實驗室位於建築物下方,需要能高度嚴格控制的環境,故其外牆就成了整棟建築物最暗的部分。

2. 「盒子」立於離北面繁忙水道30米的中間位置,與天空、河流及遠處的景色融合。這姿態亦讓其成為整個地區的主要正面入口。

3. 大樓上部的三層辦公室中央有個由屋頂延伸的中空空間。這個梯井允許日光穿透大樓,補上了下層因需嚴格控制而缺乏的自然光線。此外,這設計的用意亦希望能讓工作人員間更容易互動,令大樓成為強調交流、創新和分享想法的建設。

Model showing the intended front plaza in front of the Technology Centre科技中心前方廣場的模型
study models
The whole development with the technology centre on the top close to the river整個技術中心的發展十分靠近河流
lobby area
central and perimeter connecting staircase
opague west corner and transparent north corner
Axonometric showing the sunpath curtain skin unfolded. The interplay of the opaque and transparent curtain wall units was based on the sun traversing the skin in different locations in different seasons 軸測圖展示的日光幕牆。相互交錯的透明與屏蔽幕牆,是依據日光於不同季節的不同落位設計。
Sectional diagram showing the boxed-up front facade generated by the immediate site features盒子內部特點剖面圖
Axonometric showing the roof finishing materials and the glass box topping the central staircase at the centre大樓屋頂的飾面材料和玻璃箱頂部中央樓梯的軸測圖
roofscape
roof top seminar terrace