154 WAL*L 牆*片

2010 (competition) | Tamar Government Complex, Hong Kong 香港天馬艦政府總部
Team Lee Shu-fan, Ying Matthew, Ching Wai-keung, Hung Chi-tai

WAL*L

Legislation is a highly charged process. As smoothly as everyone wants it to be, it’s usually a pebbled path dotted with collaborations and confrontations. It’s, however, a linear process starting from a relatively more open and transparent, though coarse, beginning to an increasingly more refined yet less visible ending.

The WAL*L exemplifies this with a concrete wall made of transitional roughness, changing gradually from a coarse aggregated texture to a fine finish at the end in the concrete mix. Similar to a Sieve test filtering different sizes of aggregates along the way, the legislative process is one that filters, refines, and arrives at a ‘polished‘ destination. This relatively more obscured destination, however, is deliberately set inside the groves of trees on the west side of the site, denoting the end sheltered within tree shadows with less visibility. The general public, however, is given accessibility and participation all the way to the end at the WAL*L.

The seemingly straight and restrained WAL*L splits into two wings at the end, enclosing an area made of mirror stainless steel, allowing everyone to self-reflect on the process. The WAL*L at this point redefines the form of the landscape we all stand on, as would legislation change our mental and urban landscapes.

The holes at the beginning of the WAL*L is an integration of the ideas to add transparency, encourage participations, and reduce wind loading. The Y-shaped wall also adds stability to the structure, at the same time echoing the combination of straight lines and curves that is the Legislation Council building. The use of concrete in the WAL*L is not only because of its durability and low maintenance, but more importantly signifying the general desire for the process to stand the test of time. This WAL*L acts as a backdrop to the flag-raising activities, constantly reminding us the ideals we all aspire to.

牆*片

立法是一個充滿能量的過程,是一條崎嶇不平,透過各方不斷合作及討論的道路。由糢糊及粗糙的概念開始至最終達至共識,亦是一個集開放,透明,抗爭及妥協的互動過程。

「牆*片」的形象概念,是一幅混合不同粗幼的混凝土牆 - 由粗糙的表面開始,逐漸轉化為幼細平滑的混凝土牆。立法過程的表達,是由集合各方粗糙的意念開始經過不斷的篩選,過濾及改善,達至一個滿意及平衡的成果。「牆*片」的終點位置,安排及藏身於西邊的小叢林中,透過叢林中的樹影,投射於平滑的牆身上,使其出現朦朧的效果,勾起大眾的好奇心,吸引公眾進入此終點位置。

該終點位置由一條直線逐漸分岔為兩端至尾,在兩端中的夾角位置形成一全高的鏡面不銹鋼空間。參觀者置身其中,感受到一種實實在在的自我反影。終點位置進入叢林的安排可重新設定西邊園景的形態,正如立法可改變社會形態及大眾的思維。 「牆*片」開端位置開孔的設計集合透光,鼓勵參與及減低風阻的意念。Y形牆身的形態使藝術品的結構更穩固的同時,呼應立法大樓混合直線及曲線的設計概念。選取混凝土物料,除了耐用及易於保養外,更重要是與立法的理念一樣,能承受時間的考驗和洗禮。而「牆*片」更可作為襯托國旗及區旗的背景,不斷提醒我們立法的理念及抱負。